Weet jij genoeg over hoe je warm blijft in de winter?

Een slechte planning van een winteruitje kan leiden tot bevriezing en onderkoeling. Hier volgen enkele misvattingen over kou en suggesties om lekker warm te blijven.

Mythe: warme kleding vermijdt verkoudheid, virussen en griep.

Vals. Mam had het hier meestal bij het verkeerde eind. Als u niet bent blootgesteld aan een virus, maakt koud weer geen verschil. Er zijn meer dan 200 virussen die verkoudheid kunnen veroorzaken.

Mythe: je verliest lichaamswarmte via je hoofd.

Klopt, hoewel er niets speciaals aan je hoofd is. U verliest lichaamswarmte van elk deel van uw lichaam dat wordt blootgesteld. Het is een goed idee om een ​​hoed te dragen, maar ook andere delen van je lichaam moeten bedekt zijn om je warm te houden in de winter, zeggen experts.

De hoeveelheid warmte die je via je hoofd kunt verliezen, is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder hoe dik je haar is en hoeveel energie je verbruikt in de kou. De verhouding tussen het oppervlak van het hoofd van een kind en het lichaamsoppervlak van het kind is veel groter dan die van een volwassene. Kinderen verliezen verhoudingsgewijs meer warmte via hun hoofd. Hierdoor zijn kappen en hoeden belangrijker voor kinderen.

Mythe: mannen en vrouwen hebben het bij dezelfde temperatuur koud.

Vals. Ooit opgevallen dat de handen en voeten van vrouwen de neiging hebben kouder te worden dan die van mannen? Dat komt doordat de buitentemperatuur waarbij het lichaam van mannen en vrouwen warmte begint vast te houden – de ingestelde temperatuur genoemd – varieert met ongeveer 3 °.

Wanneer de omgevingstemperatuur tot een bepaald punt daalt, houdt uw lichaam warmte vast door de bloedtoevoer naar de handen en voeten af ​​te sluiten, waardoor ze koud aanvoelen. Voor vrouwen is die temperatuur ongeveer 70 °, terwijl mannen stabiel kunnen blijven tot ongeveer 67 ° of 68 °.

Mythe: kleed je in lagen om warm te blijven.

Klopt. Het is waar dat mensen door in laagjes kleden zich kunnen aanpassen aan verschillende niveaus van activiteit. Maar het is ook waar dat een warm kledingstuk dat goed is gemaakt, net zo goed zal werken om de koude rillingen in de winter weg te houden.

In laagjes kleden is logisch, vooral voor iemand die in de kou traint. Draag voor de beste resultaten polypropyleen of een andere kunstmatige stof naast de huid, een gebreide middelste laag (die kan worden verwijderd als je het te warm krijgt) en een kunstmatige buitenlaag. Dit zal je best doen om je in de winter warm te houden.

Mythe: het drinken van alcohol houdt je warm.

Vals. Het drinken van alcohol kan ervoor zorgen dat u zich in de winter warm voelt omdat het bloed naar uw huidoppervlak stroomt. Maar het zorgt er in feite voor dat uw bloedvaten verwijden en zorgt ervoor dat u sneller warmte verliest. Alcohol drinken in de kou vermindert ook het rillingsproces, waardoor extra lichaamswarmte ontstaat.

Maar het ergste van alcoholgebruik is dat het het oordeel schaadt.

Winterkou kan gevaarlijk zijn als je er niet klaar voor bent, of als je je hebt voorbereid door valse informatie. Bereid je nu voor door jezelf te informeren over de veiligste manieren om jezelf te beschermen als de kou aanbreekt.